Календар новин

«  Листопад 2007  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930

Форма входу

Вітаю Вас Гість!

Пошук

Друзі сайту

Наше опитування

Новини яких регіонів Ви хотіли б бачити на порталі?
Всього відповідей: 53

Статистика

ЛІТ.еРа
Головна » 2007 » Листопад » 28 » На Рівненщині село Радянське перейменують на П’яне
На Рівненщині село Радянське перейменують на П’яне
00:38
Ріненщина як й інші регіони отримала у спадок від СРСР радянські назви
У Рівненській обласній адміністрації розглядають питання щодо зміни комуністичних назв вулиць та населених пунктів. Губернатор області заявляє, що примусу не буде, а у селі Радянське уже обговорюють нову стару назву села.
Загалом на Рівненщині нараховується близько 50 вулиць із комуністичними назвами, два пам’ятника Леніну та село Радянське.
У Рівненській обласній державній адміністрації розмірковують щодо їх перейменування. Чиновники стверджують, що карта краю від того сильно не зміниться.
Село Радянське знаходиться за 90 кілометрів від обласного центру, третина з яких викладена бруківкою. Асфальту та водогону немає. Є сільрада, школа та клуб.
«У нас тут ніколи не бував ані Ленін, ані Дзержинський, ані Калінін, і ніколи тут не було такої палкої любові ні до тієї влади, ні до комсомольців, ні до піонерів», - стверджує голова Рівненської облдержадімінстрації Віктор Матчук.
У селі Радянське знаходиться 200 дворів. Робочих місць – з півсотні. Решта працездатних селян мусять їздити на роботу до сусідніх сіл, або й зовсім не працюють. Про зміну назви в селі думали давно. Раніше село називалося П’янь, потім П’яне, а згодом П’янне.
«Поміщиця Лукерія, за одною із версій, ніби як пропила це своє село, і так його назвали – П’яне. А за іншою, ніби приїжджали сюди люди купувати спирт і напивалися. Так і пішло», - розповіла голова Радянської сільради Валентина Гаврилюк.
Інша ж легенда розповідає, що одного разу на старій ґуральні (спиртово-горілчане виробництво – Ред.) сталася аварія, і горілка з неї потекла струмком. 1963 року село перейменували на Радянське. Якою буде нова назва, ще не знають. Вирішальне слово за громадою.
Рівненський губернатор запевняє, що примусово село не перейменовуватимуть. „Не буде примусу, не буде зобов’язань – перейменувати і саме так перейменувати. Буде рекомендація переглянути, наскільки це органічно саме для цього населеного пункту”, - наголосив Віктор Матчук.
В Україні існує кілька десятків сіл, що носять назву Радянське.
Раніше, у 2003 році, на Івано-Франківщині із назви села Радянське Загір’я було вилучено слово Радянське, тож воно стало знову називатися Загір’ям.
Нагадаємо, згідно із указом Президента Про заходи у зв'язку з 75-ми роковинами Голодомору 1932 – 1933 років в Україні, підписаного у березні цього року, обласні ради та адміністрації повинні демонтувати пам’ятники та пам’ятні знаки, присвячені особам, причетним до організації та здійснення Голодомору 1932 – 1933 років в Україні та політичних репресій. А також перейменувати вулиці, площі, провулки, проспекти, парки та сквери у населених пунктах, назви яких пов’язані з такими особами.

За матеріалами НТН

Переглядів: 1157 | Додав: Криниця | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]